

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
Sevgili öğrencilerimiz;
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı ; konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır
Alanın Yer Aldığı Sektör: Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının da gelişmesini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Özellikle hizmet sektörü olması nedeni ile yapılacak faaliyetlerin tümünün insan faktörüne bağlı olması bu alana olan personel ihtiyacını da apaçık ortaya çıkarmaktadır.
Hızla değişen dünyada Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmek zorunlu hâle gelmiştir. Bu anlamda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programların sektör analizine dayalı olarak modüler sisteme dayalı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
DALLARIN AÇILIMI:
1. Mutfak
Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
2. Servis
Yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili işlemlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
3. Pastacılık
Pastane mutfağı araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
4. Bar
Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabı takdim etme ve tahsil etme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
5. Host – Hosteslik
Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.
İş İmkanları: Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanını başarı ile bitiren öğrenciler iş hayatına yönelebilecekleri gibi yüksek öğrenime de devam edebilirler.
- Konaklama işletmelerinin restoran ve mutfaklarında,
- Hastanelerde,
- Pastanelerde,
- Restoran ve kafeteryalarda,
- Kurum mutfaklarında,
- Yemek fabrikalarında,
- Ulaşım araçlarında yiyecek içecek ünitelerinde çalışabilirler.
Okulumuzda sadece mutfak dalı faaliyet göstermektedir. Alanımızda 4 öğretmenimiz bulunmaktadır.bu alandan mezun olan öğrencilerimiz usta öğretici unvanı alırlar.bu alanda son sınıfa gelen öğrencilerimiz haftada 3 gün işletmelerde beceri eğitimi görürler.beceri eğitimini başarıyla bitiren öğrencilerimiz sınava tabi tutulurlar.sınavı da başarıyla geçen öğrenciler mezun olmaya ve iş yeri açma belgesi almaya hak kazanırlar.sektör bu alanda eğitim v e gelişime açık,pratik düşünebilen,çözüm odaklı olabilen,mesleğini seven öğrenciler beklemektedir.gelecekte bu alanı tercih edecek öğrencilere tavsiyemiz var olanı geliştirip kendi yorumuyla yeni bir tat oluşturmayı seven bır ilkeniz varsa ve insan ilişkileriniz kuvvetliyse bu alanı tercih edebilirsiniz.